(2016) اثر پودر میوه نارس گیاه موموردیکا کارانتیا بر مالوندیآلدئید سرم در موشهای صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب. Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. pp. 24-30. ISSN 2538-2845
|
Text
article-1-360-en.pdf Download (166kB) | Preview |
Persian Abstract
زمینه و هدف: خربزه تلخ (کارلا) یک گیاه دارویی شناخته شده­ است که در جنوب شرق ایران مصرف خوراکی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر پودر میوه گیاه خربزه تلخ بر سطح سرمی مالون دیآلدئید در موشهای صحرایی تحت تیمار با رژیم پرچرب انجام شد. روشها: در این مطالعه تجربی ۴۰ سر موش صحرایی نر بود به صورت تصادفی به ۴ گروه ۱۰ تایی تقسیم شد: موشهای گروه کنترل منفی جیره معمولی دریافت کردند. موشهای گروه کنترل مثبت با جیره پرچرب تغذیه شدند. گروه سوم جیره پرچرب را همراه با چهار درصد پودر میوه گیاه خربزه تلخ دریافت کرد و گروه چهارم علاوه بر جیره پر چرب با جیره حاوی ۸ درصد پودر میوه گیاه خربزه تلخ بهمدت ۱ ماه تغذیه شدند. در پایان دوره از قلب موشها خونگیری شد و کلسترول تریگلیسرید و مالون­دی­آلدهید سرم بهوسیله کیت­های تجاری اندازه­گیری شد. نتایج: سطح سرمی مالون دی آلدئید در گروه کنترل مثبت اختلاف معنیداری با گروه کنترل منفی داشت (۰/۰۵>P). مالون دی آلدئید گروه­های تحت تیمار با میوه خربزه تلخ در مقایسه با گروه کنترل مثبت کاهش معنیداری نشان داد (۰/۰۵>P). پودر گیاه خربزه تلخ سبب کاهش معنیدار کلسترول و تریگلیسرید سرم در مقایسه با گروه کنترل مثبت شد. سطح سرمی مالوندیآلدئید ،کلسترول و تریگلیسرید در گروههای دریافت کننده جیره پرچرب به همراه ۴ و ۸ درصد پودر میوه خربزه تلخ اختلاف معنی­داری را نشان نداد(۰/۰۵<P). نتیجه گیری: مصرف میوه نارس گیاه خربزه تلخ به همراه جیره غذایی می­تواند باعث کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب اکسیداتیو شود.
Title
The Effect of unripe fruit powder of Momordica charantia on serum malondialdehyde in rats fed a high-fat diet
Abstract
Background & Aim: Momordica charantia (Karela) is a well-known medicinal plant with nutritional applications in southeast of Iran. This study was conducted to investigate the effect of fruit powder of Karela on serum malondialdehyde levels in rats fed a high-fat diet. Methods: In this experimental study, 40 male rats randomly divided into 4 groups of 10. Rats in the first group received normal diet and served as negative control group. Also, rats in the second group were treated only with high-fat diet and served as positive control group. The third group received high-fat diet containing 4% of Momordica charantia powder and finally the fourth group received high-fat diet containing 8% of Momordica charantia powder for 30 days. At the end of the study, blood samples were taken from the rats' hearts and serum levels of cholesterol,triglyceride and malondialdehyde (MDA) were determined using commercial kits. Results: Serum levels of malondialdehyde had a significant difference in positive control group compared to negative control group (P<0.05). Serum levels of malondialdehyde in Karela-treated groups had a significant reduction compared to the positive control group. Fruit powder of Karela significantly decreased serum levels of cholesterol, trigelyceride and malondialdehyde in rats compared to the positive control group (p<0.05). No significant difference was observed in serum levels of cholesterol,triglyceride and malondialdehyde (MDA) between groups treated with high-fat diet containing 4% and 8% of Fruit powder of Karela (p˃0.05) . Conclusion: Having a diet containing unripe fruit powder of Momordica charantia can decrease lipid peroxidation and oxidative damage.
Item Type: | Article |
---|---|
Keywords: | Karela, malondialdehyde, rat, cholesterol |
Subjects: | Medical Sciences |
Divisions: | Research Vice-Chancellor Department > Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences |
Page Range: | pp. 24-30 |
Journal or Publication Title: | Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences |
Volume: | 4 |
Number: | 3 |
Publisher: | Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences |
ISSN: | 2538-2845 |
Depositing User: | مهندس مهدی شریفی |
URI: | http://eprints.thums.ac.ir/id/eprint/37 |
Actions (login required)
View Item |