Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences

بررسی کیفیت با کتریولوژیکی آب شرب آبسردکن های واحدهای آموزشی دانشگاههای شهید بهشتی و علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1392

(2013) بررسی کیفیت با کتریولوژیکی آب شرب آبسردکن های واحدهای آموزشی دانشگاههای شهید بهشتی و علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1392. Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. pp. 31-37. ISSN 2538-2845

[img]
Preview
Text
article-1-51-en.pdf

Download (555kB) | Preview

Official URL: http://jms.thums.ac.ir/article-1-51-en.html

Persian Abstract

زمینه و هدف:  تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی نقش مهمی در سلامت و رفاه جامعه دارد. وجود شرایط نامناسب در انتقال و توزیع آب، از مهمترین علل ایجاد آلودگی ثانویه آب و شیوع انواع بیماری های منتقله از طریق آن است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت باکتریولوژیکی آب در آبسردکن های  واحدهای آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی و شهید بهشتی انجام گرفت. روش بررسی: مطالعه از نوع مقطعی بود و تعداد 13 آبسردکن مستقر در اماکن آموزشی مختلف بصورت تصادفی انتخاب و مقادیر مربوط به کل کلیفرم، کلیفرم های گرماپای (E.coli)، باکتریهای هتروتروف(HPC)، کلر باقیمانده و pH اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده بصورت توصیفی و با  استفاده از  نرم افزارهای excel  و spss  انجام گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که دامنه کلر باقیمانده در آب قبل از ورود به آبسردکن 4/0-8/0 و در بعد از آبسردکن 2/0- 6/0  ppmمی باشد. همچنین مقادیر pH نمونه ها در قبل و بعد از آبسردکن در دامنه 2/7-4/7 بدست آمده است. تعداد کلنی های باکتری های هتروتروف در نمونه های کشت داده شده از آب قبل و بعد از آبسردکن ها در دامنه 100±1000/cfu100ml  بود . در هیچ کدام از نمونه ها باکتری های گروه کلی فرم مشاهده نشد. مقدار شاخص HPC قبل و بعد از آبسردکن به ترتیب766/67±950/64/cfu100ml  و 1250±353/55/cfu100ml  بود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که احتمال وجود رشد ارگانیسم در شبکه آب لوله کشی و آبسردکن ها وجود دارد و کاهش کلر باقیمانده در بعد از دستگاه های آبسردکن نسبت به قبل نشان دهنده وجود آلودگی در آبسردکن ها هرچند به صورت ناچیز می باشد. بنابراین کنترل منظم سیستم توزیع آب شرب دانشگاه به منظور حفظ سلامت دانشجویان و پیشگیری از بروز هرگونه طغیان یا اپیدمی از اهمیت خاصی برخوردار است.

Title

Investigating the bacteriological quality of water coolers drinking waters of educational departments of Shahid Beheshti Medical Sciences and Shahid Beheshti Universities in 1392

Abstract

Background: Provision of safe water and sanitation is important for the health and welfare of the community. Improper conditions in the transmission and distribution of water, the most important causes of secondary pollution and water-borne disease outbreaks is. This study investigates quality of drinking water s bacteriological characteristics coming from water cooler units in Shahid Beheshti Medical Sciences and Shahid Beheshti Universities. Material & methods: This study is cross sectional and a systematic random sample of water cooler s units in Training- based places of medical Universities and Beheshti University were taken. From the total 13 water cooler were selected. Total coliform، E.coli coliform، heterotrophic bacteria (HPC) ، residual chlorine and pH were measured. Collected Data were assessed by using statistical methods or software’s like excel and spss. Results: Results showed that the range of residual chlorine in water before arriving to water cooler is 0.8- 0.4 and after water cooler is 0.6- 0.2 ppm.Also, the amount of pH after and before water cooler has been in domain of 7.4- 7.2. In the cultured water samples before and after water cooler، Heterotrophic Bactria has grown and the number of colonies in both was in the scope of 100- >1000 cfu/100ml.According to the results coliform group bacterias have never been seem in none of the cultured samples. Accordingly HPC indicator before water cooler and after that has been 766.67±650.64 cfu/100ml and 1250±355.55 cfu/100ml respectively. Conclusions: Results showed that there is problity of presence of organism growth in piping system and water coolers, so that in both Heterotrophic Bactria Have grown. Also decrease in the residual chlorine after water cooler in relation to before shows contamination in water coolers even in small amount. However proper maintenance of cooler machine, proper connection to the piping system and absence of any cracks or leaks in the system was not affectless.

Item Type: Article
Keywords: drinking water, cooler, bacteriological quality
Subjects: Medical Sciences
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences
Page Range: pp. 31-37
Journal or Publication Title: Journal of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences
Volume: 1
Number: 3
Publisher: Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences
ISSN: 2538-2845
Depositing User: مهندس مهدی شریفی
URI: http://eprints.thums.ac.ir/id/eprint/135

Actions (login required)

View Item View Item